11 Kasım 2016

KONUK YAZAR | ŞEYMA

NEYE NİYET ?

Hani meşhur bir anlatı vardır:
Kızgın bir çölün ortasında bir kuyu vardır. Bir gün yolcunun biri buradan geçerken susayıp atından iner, derken atı başıboş kalmasın diye hemen yere bir kazık çakar ve atını bağlar, suyunu içip gideceği sırada ise "Benim gibi atını bağlayan olur belki, kolaylık olsun." diyerek kazığı bırakır ve yoluna devam eder. Derken yine bir yolcu susayıp kuyuya yöneldiği sırada kazığa takılır ve yere kapaklanır. "Benim gibi düşen biri olur belki, zorluk çıkarmasın." diyerek kazığı söker ve gider.

Şimdi, ne ilk yolcuyu, aslında yaptığı işin bir sonraki yolcu için kolaylık olmadığına; ne de ikinci yolcuyu, yaptığı işin bir başkasına zorluk çıkarmadığına ikna etmemize gerek var. Peki ama nasıl olur da ortada birbirine taban tabana zıt iki fiil varken netice aynı noktada buluşabilir? İyi niyet. İşte belki de şu dünyada olup bitenin kısa bir özeti; başkasına göre senin yaptığının zıttı iyilik olup, senin yaptığın ise kötülük gibi görününce kendi iyiliğinden vazgeçen, hatta bir yerden sonra belki de yanlış değerlendirilmenin verdiği hırçınlık duygusuyla başkasına göre iyilik olan bir şeyden bile vazgeçen, haksızlığa uğramış, içindeki iyilik yapma duygusunu kış uykusuna yatırmış insan hikayeleridir.

Oysa, bir başkasına göre yaşamak nasıl bir kaostur! Kime göre? Hangi kültürde büyümüş olana, eğitim geçmişi nasıl olana, yaşı ne kadar olgun olana göre? Sonsuz bir kombinasyon. Ve hatta bunların her biri sürekli değişim ve deveran içindeyken! Daha dün sevdiğini bugün sevmez, dün evet dediğine bugün hayır derken? İnsan bünyesi bu çeşitliliğe uyum sağlayabilir mi? Böyle mutlu olabilir mi? -E göreler, -a göreler bitmez. Belki de sahip olunan karakterin diğerleri tarafından kolayca kavranamayacağı nitelikte bir iyilik anlayışı vardır.  KİM bilir?
...
"Benim öncelikle iyi niyetli insanlara ihtiyacım var. İşi bilmeyene iş öğretebilirim ama iyi niyetli olmayanın niyetini değiştiremem."
Hakan Mengüç

9 yorum:

  1. Çok güzel bir hikaye :) İyi niyet önemli gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendiğinize sevindim :) evet içimizdeki güzelliklerin üzerine düşen perdelerden kurtulmak ve özgürce iyiliğimize sarılmak temennisiyle :)

      Sil
  2. İnsanı insan yapan onun genetik kodları, nasıl bir simetri ile dizildiğidir. Kötülük, iyilik algısal şeyler, çünkü her bünye yaptıklarını kendine göre doğrulatır, genelleştirir, haklılaştırır. Aslında insanın çözümleyemediği de bu gel ki son zamanların söylemleri empati temelli ama ne kadar bir empatiye ulaşılabilir soru işareti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bebekken hepimizin masum olduğunu ve zaman içerisinde bize "öğretilen" iyilik-kötülük anlayışına göre şekillenen benliğimizi düşünürsek, derinlerde belki de henüz tanışma fırsatı yakalayamadığımız "bize özgü" iyilik anlayışını harekete geçirmek amaçlı çalışmama, yorumunuzla katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. İnsan.. Baştan ayağa karmaşıklık.. Kimine doğru olan bazısına yanlış oluyor..
    Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet... bu yüzden içimizden gelen her güzel niyeti, aktivite haline dönüştüğünde başkasına çirkin gibi gözükse bile aslında hikeyedeki gibi ne kadar anlamlı olduğunu ancak büyük resme bakınca görebiliyoruz... bu yüzden de kahramanlarımız olan yolcular gibi, küçük hesaplara büyük resmi feda etmemek temennisiyle... :)

      Sil
  4. İnsanoglu cogu zaman iyi niyetinin kurbani olsa da bizim hem guclu hem zayif yanimizdir iyi niyetli olmak. Kaleminize saglik.

    YanıtlaSil
  5. İyi niyet çok önemli. Niyet değiştirilemiyor maalesef 💎

    YanıtlaSil

Teşekkür ederim.

Ziyaret ettiğiniz için;

Teşekkür ederim.